top of page
Buscar
  • Foto del escritoresplaipremià

Per un Esplai sostenible

[Article escrit per Judith Roca]

Un dels objectius que l’Equip de Monitores i Monitors ens vam marcar per aquest curs 2017/2018 és transformar el tarannà del centre i promoure el desenvolupament sostenible en cadascuna de les activitats que plantegem. Quan parlem de desenvolupament sostenible ens referim a satisfer la necessitat de les persones fent un bon ús dels recursos per tal que aquests no suposin una amenaça pel medi ambient, tant en el present com de cara al futur. Des de fa un temps, a l’Esplai intentem reciclar tot allò que ens sigui possible, però havíem oblidat que de les tres famoses erres, reciclar n’és la tercera, però abans ens trobem amb reduir i reutilitzar.


A l’Esplai reduïm residus

Pel que fa a reduir, estaríem parlant d’eliminar tot allò que suposin residus innecessaris. Això ho podem veure reflectit en el marxandatge que, amb motiu del 45è aniversari de la nostra entitat, hem promogut:

1) Podem reduir el paper de plata dels entrepans de les sortides utilitzant el Boc’n’roll®de l’esplai. Un embalatge de plàstic i tela reutilitzables per embolicar l’entrepà i no haver d’utilitzar cap tipus de paper que acabi a la paperera. Un cop usat pot netejar-se amb aigua o fins i tot posar-lo a la rentadora. Imagineu la quantitat de paper que us estalviareu al llarg del curs.



2) Hem reduït també, els gots de plàstic d’un sol ús i els hem substituït pels gots reutilitzables del 45è. Cada dissabte repartíem una mitjana de 60 gots de plàstic que acabaven a la paperera. Enguany, amb els gots reutilitzables, hem reduït notablement aquest residu fins a fer-ne servir menys de 5 cada dissabte. També hem pogut comprovar que les famílies estan compromeses amb aquestes mesures, ja que cada dissabte porten el got per no haver-ne de demanar un.

3) Per últim, hem volgut promoure la reducció d’ampolles de plàstic a les sortides per cantimplores. Hi ha diversos estudis que mostren que reomplir ampolles de plàstic d’aigua envasada és perjudicial per a la salut, ja que aquestes desprenen amb cada ús una substància química poc favorable pel nostre organisme. Per això recomanem que a les sortides sempre utilitzin cantimplores de plàstic dur, pensades per ser reutilitzades, o d’alumini. D’aquesta manera, evitarem comprar i llençar una ampolla de plàstic a cada sortida i els nens i nenes les podran reomplir a cada font que trobem durant el camí.


A l’Esplai reutilitzem

Una vegada hem pogut reduir al màxim el que és innecessari, és el moment de reutilitzar allò que utilitzem.

1) Les bosses de tela (totebag) del 45è han sigut el producte estrella per tal de promoure aquest concepte. És una bossa imprescindible per eliminar el consum de les bosses de plàstic quan anem a comprar i utilitzar aquesta bossa de tela per fer la compra o simplement utilitzar-la per nostre dia a dia. És bàsica, còmoda d’utilitzar i de netejar per utilitzar-la tantes vegades com vulguem.

2) A banda del marxandatge que aquest any s’ha fet, des de l’esplai sempre hem volgut potenciar les activitats amb materials ja utilitzats als quals els podem trobar un segon ús abans de llençar-los. Sigui per fer manualitats, jocs o per un ús útil de l’esplai, les ampolles, papers de WC, objectes trencats, diaris, etc. sempre són una bona opció.


A l’Esplai reciclem

I per últim, la erra més famosa: reciclar. Enguany hem adaptat les escombraries de l’esplai i les hem separat en plàstic, rebuig i paper. Així quan tenim residus a l’esplai tenim la facilitat per tal de reciclar-los.


Cuidar l’entorn on vivim ens ajudarà a millorar el nostre present, i també millorarem el present de les següents generacions. Promoure aquest valor amb els infants i joves és essencial perquè aprenguin a respectar l’entorn on viuen i adoptin una actitud crítica i activa a l’hora de prendre decisions que afectaran directament la seva realitat. Amb tots aquests consells i recursos, us animem a promoure una dinàmica sostenible a les vostres cases i a ajudar-nos a dur-la a terme a l’esplai!


Us animem a utilitzar els recursos sostenibles, tant els de l’esplai com qualsevol altre. Ara sí, no trobareu un Boc’n’roll® tan original com el de l’esplai! Cada dissabte tindreu a la vostra disposició el marxandatge del 45è aniversari del CEP Premià de Mar, no et quedis sense!


12 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo
bottom of page